Minna Palomäki osti yrityksen, joka ratkaisi aikanaan hänen ammatinvalintansa

Haluamme olla helposti lähestyttäviä ja ajan hermolla, kuvaavat Alajärven Optiikan optikot, yrittäjä Minna Palomäki (vas) ja Kaija Palovuori.

Kun soinilainen optikko Minna Palomäki sai puhelun Marita Lampelalta ja kuuli tämän asian, ei hänen tarvinnut juuri vastausta miettiä. Että lähtisikö hän jatkamaan Marita ja Isto Lampelan optikkoliikettä Alajärven keskustassa? No kyllä.

Niin Palomäestä ja hänen puolisostaan Jaakosta tuli yrittäjiä ja optikkoliikkeen omistajia ja 26 vuotta Citykorttelissa palvelleen Alajärven Silmäseudun nimi vaihtui Alajärven Optiikaksi. Yrityskaupat tehtiin maaliskuussa 2021.

Kiinnostus alaan heräsi nuoruuden näöntarkastuksissa

Yrityksen ovi on tuoreelle yrittäjälle enemmän kuin tuttu. Alajärvellä lapsuutensa asunut Palomäki avasi sen ensimmäisen kerran noin 8-vuotiaana.

Hän seurasi kiinnostuneena, kuinka Marita Lampela hoiti näöntarkastuksen. Mieleen on jäänyt, kuinka tämä pienelle asiakkaalle tarkastuksen lomassa jutteli.

Se oli merkityksellinen kohtaaminen, joka toistui aina silmälasien vaihtuessa. Joskus yläkouluikäisenä Palomäelle alkoi hahmottua, että optikon työ oli sitä, mitä hänkin halusi tehdä.

– Kunpa voisin itsekin herättää jossakin lapsessa tai nuoressa samanlaisen kiinnostuksen alalle, hän miettii.

Sittemmin hän on työskennellyt yrityksessä harjoittelujen aikana ja kesätöissä. Valmistumisensa jälkeen hän on tehnyt optikon töitä Oulussa, Vantaalla, Porissa ja Vaasassa. Kun avioliitto kuljetti takaisin Järviseudulle, töitä löytyi perheen perustamisen jälkeen Alajärven Apteekista. Kunnes tuli se puhelu.

Eväät yrittäjyyteen kotoa

Yrittäjyys ei Palomäkeä pelota, vaikka hän tietää, että siihen sisältyy aina riskinsä – eikä lomia pidetä pitkän kaavan mukaan.

Yrittäjyyden lainalaisuudet ovat tuttuja jo lapsuudesta, sillä isä, Jorma Saarela, on taksiyrittäjä. Toisenlaista näkökulmaa ja apua tulee työhön kirjanpitäjä-äidiltä, Airi Jokelalta.

Palomäki on kiitollinen Lampeloille siitä, kuinka hyvin he avustivat ja valmensivat yrittäjän alkuun. Omistajanvaihdoksen sujuvuus saikin tunnustusta myös JPYP:ltä.

JPYP avusti puolestaan muun muassa liiketoimintasuunnitelman tekemisessä.

Työtiimi puhaltaa yhteen hiileen

Työparinaan Palomäellä on kuusi vuotta talossa palvellut optikko Kaija Palovuori. Yhteinen sävel on löytynyt heti, ja yhdessä tekeminen on sujuvaa ja mukavaa.

Tiimiä täydentää viikoittain vastaanottoa pitävä silmälääkäri Ville Karjalainen.

– Yhteistyömme toimii niin, että voimme konsultoida lääkäriä aina, jos näöntarkastuksessa tulee esiin jotain, mitä haluamme lääkäriltä tarkistaa.

Uusia merkkejä mallistoon

Tänä kesänä liikkeen valikoimia on kasvatettu. Juuri haastattelua edeltävänä päivänä kaksikko on purkanut pakkauksista uuden merkin, Chantal Thomassin, kehyksiä.

Naisille suunnattu mallisto sisältää kaunista muotoilua, kehykseen upotettua pitsikuviota, kauniita yksityiskohtia… Mallistosta löytyy myös maailman kauneimmiksi valitut kehykset.

Miesten valikoimiin on uutena tullut David Beckhamin kehyksiä.

Kotikunta voi vaihtua, mutta optikko pysyy

Alajärven yrittäjämyönteisyys antaa hyvät lähtökohdat yrittämiseen. Citykorttelin yrittäjäyhteisöä Palomäki ja Palovuori kehuvat mainioksi. Siellä yhteishenki on vahva ja naapuria autetaan.

Uusi yrittäjä on otettu yrittäjäpiireissä iloisena vastaan.

Optikkopalvelut tuovat Alajärvelle asiakkaita laajalta alueelta. Usein kuulee asiakkaiden käydessään hyödyntävän paikallisia palveluita.

Optikkopalvelut ovat sellaisia, että niitä eivät esimerkiksi opiskelijat useinkaan vaihda muualle muuttaessaan, vaan asioivat edelleen tutussa liikkeessä synnyinkunnassaan. Asiakkaina on jopa ulkomailla asuvia.

– Optikko vinkkaa –

Näyttöpäätteellä työskentelevä, lepuuta silmiä 20–20–20-säännöllä.

Irrota katse 20 minuutin välein 20 sekunniksi näytöstä ja kohdista katse 20 jalan (kuuden metrin) etäisyydelle. Siitä silmät kiittävät.

Scroll to Top