Terhi Lehtonen toteutti haaveensa yrittäjyydestä, kun pandemia pakotti tauolle työstä

Lehtodentin yrittäjä Terhi Lehtonen Lappajärven toimipisteessä.
Terhi Lehtosen työkaluja ovat muun muassa artikulaattori, valokovetin, hiekkapuhallin, imukaappi, mikromoottoripora, vahauslaitteisto ja kipsitahko.

Kun korona rysähti päälle, tuli vaasalaisen erikoishammasteknikko Terhi Lehtosen työpaikalla hiljaista. Lomautus oli väistämättä edessä. Päivässä oli yhtäkkiä tyhjiä tunteja. Lehtonen käytti ne hyödyksi ja kaivoi esiin kiireisen arjen alla muhineen unelman omasta yrityksestä.

Lehtodent Oy avasi ovensa Vaasassa syyskuussa 2020. Puoli vuotta myöhemmin, huhtikuussa 2021, aukesi toinen toimipiste synnyinkunnassa Lappajärvellä.

Vielä vähän aiemmin Lehtonen ei olisi voinut arvata, että tulee yhden vuoden sisällä perustaneeksi yrityksen ja vielä laajentaneeksi sitä.

Yrityksen perustaminen vaatii aikaa ja perehtymistä. Tavallisessa arjessani työn, perheen ja lasten harrastusten keskellä se olisi jäänyt tekemättä. Pandemia on kirjoittanut monta tarinaa uusiksi. Niin myös minun tarinani, Lehtonen sanoo.

Tärkeä palvelu ikäihmisille

Lappajärven toimipisteen avaaminen turvaa hammasteknikon palvelut kunnassa jatkossakin. Aiemmin vastaavaa yritystä pyörittänyt Tuija Rauhala lopetti hiljattain yritystoimintansa.

Alun perin otin yhteyttä Tuijaan, kun hän oli myymässä jotain työvälineitään. Kun kuulin, että hän on lopettamassa, alkoi ajatus Lappajärvelle laajentamisesta kyteä mielessä. Hammasteknikon palveluille on täällä tarvetta, kertoo Lehtonen.

Samalla tämä on hyvä tilaisuus tavata vanhempiani entistä enemmän.

Lehtonen on Lappajärven toimipisteessä virastotalolla yhtenä päivänä viikossa, maanantaisin. Kaikkia laitteita ei ole tarvinnut hankkia erikseen molempiin toimipisteisiin, vaan isoimmat työt hän voi tehdä Vaasan pisteessä.

Kiitollinen hyvästä vastaanotosta

Lehtonen on kiitollinen siitä, miten hyvän vastaanoton hän on Lappajärvellä saanut. Iäkkäille asiakkaille on iso asia, että hammasproteesit ja niiden huollot saa jatkossakin läheltä. Maaseudun ihmiset ovat hänestä erityisen mukavia ja välittömiä asiakkaita.

Hän tekee myös kotikäyntejä, koska haluaa tehdä palvelusta asiakkaalle helpon.

Asiakkaina on lisäksi hammaslääkäreitä, joiden tilauksesta Lehtonen tekee muun muassa purentakiskoja.

Yrittäjä haluaa varata aikaa asiakkaan kohtaamiseen

Lehtonen on valmistunut hammasteknikoksi noin 20 vuotta sitten. Kymmenen vuotta sitten hän erikoistui potilastyöhön.

Työstään hän puhuu sellaisella innolla ja palolla, että epäilemättä kyse on kutsumustyöstä.

Yrittäjyys tarkoittaa hänelle mahdollisuutta tehdä työtä omalla tavalla ja rytmillä. Se on mukavaa suurta tarkkuutta vaativassa työssä ja asiakkaita kohdatessa. Iäkkäitä ihmisiä tavatessaan hän ei halua vilkuilla kelloa, vaan jutustelee mielellään heidän kanssaan kiireettä. Hän tietää, että tällaiset hetket ovat ikäihmisille tärkeitä.

Ratkaisuunsa tyytyväinen yrittäjä

Yrittäjäksi ryhtymistä Lehtonen sanoo melkoiseksi rutistukseksi. Paperityössä ja byrokratiassa riittää hommaa. Yritys vaati myös melko paljon investointeja.

Vaasassa hän sai yrityksen perustamiseen apua Uusyrityskeskuksesta. Lappajärven toimipisteen aloittamisessa tärkeää tukea tuli JPYP:ltä.

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina riski, eikä vähiten korona-aikana. Luotin kuitenkin siihen, että palveluita tarvitaan joka tapauksessa ja pandemiakin on jonakin päivänä ohi. Alussa ajattelin, että mahtaako minusta olla yrittäjäksi. Mutta kyllä siihen kasvaa, sanoo onnellinen uusi yrittäjä.

Scroll to Top