Yrityksen Omistajanvaihdos

Yrityksen omistajanvaihdos
- yrittäjäuran tärkein kauppa

Yrittäjälle omistajanvaihdos voi olla koko yrittäjäuran suurin ja tärkein kauppa, niin rahallisesti kuin henkisestikin,  olitpa sitten ostamassa tai myymässä yritystä. Yrittäjäksi voi ryhtyä perustamalla uuden yrityksen tai ostamalla toimiva yritys. Omistajanvaihdosprosessi on hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa, sillä usein asioiden järjestelyt ottavat aikaa.

Perheen sisällä tehtäviin sukupolvenvaihdoksiin tarvitaan usein erilaista osaamista kuin myytäessä yritystä ulkopuoliselle.

Me autamme sinua omistajanvaihdokseen liittyvissä asioissa  Meillä on on laaja yhteistyöverkosto, joka on käytettävissäsi kaikissa omistajanvaihdokseen liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä yritysneuvojiimme

Yrityspörssi

Omistajanvaihdosinfo

Hyvä tietää yrityksen omistajanvaihdoksesta

Oikeastaan yrityksen ja sen toiminnan siirrettävyys tulisi olla tavallinen osa liiketoiminnan suunnittelua alusta asti.

– Yhtiön nimen miettimisestä lähtien mahdollinen myöhempi omistajanvaihdos on hyvä ottaa huomioon. Omistajanvaihdoksen voi tehdä kaikenlaisissa yhtiöissä: osakeyhtiön voi myydä, ja muiden yhtiömuotojen ollessa kyseessä myydään liiketoiminta. Se tarkoittaa, etteivät yhtiön olemassa olevat vastuut ja oikeudet siirry automaattisesti, kertoo Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Ranta.

Ota huomioon ainakin nämä:

Minkälainen operaatio yrityksen omistajanvaihdos sitten käytännössä on?

– Useimmiten taseen ja/tai kassan sekä vaihtovaraston siistiminen, joskus yhtiömuodon muuttaminen tai yhtiön jakaminen esimerkiksi siten, että toiseen jää reaaliomaisuus ja toiseen liiketoiminta, Jorma kertoo.

– Ihan ensimmäisiä toimenpiteitä kuitenkin ovat monenlaisten päätösten tekeminen: mitä myydään, kenelle, miten ostajaa etsitään, millä aikataululla, jatkaako luopuja mentorina tai työntekijänä ja miten määritellään yrityksen arvo, hän luettelee.

Vaihdostilanteeseen kannattaa usein hakea ulkopuolista neuvoa. Omistajanvaihdosneuvonta on Etelä-Pohjanmaalla kaikille yrityksille maksutonta, sillä toimintaa rahoittavat muun muassa kunnat. Neuvontaa saa myös oman paikkakunnan elinkeinopalveluista. Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin alueella tukena ja apuna omistajanvaihdoksissa ovat Jorman lisäksi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun henkilökunta.

Mistä jatkaja toiminnalle?

Jos omasta perhepiiristä ei löydy jatkajaa voi etsintää alkaa tehdä henkilöstön, asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden tai kilpailijoiden joukosta. Ostajaa voi hakea myös julkisesti tai yritysvälittäjän ostajarekisterin kautta. Kaikki eivät kuitenkaan halua tuoda esille myyntiaikeita.

– On hyvin ristiriitaista, että usein yrityksen verkosto menettää luottamustaan myytävänä olevaa yritystä kohtaan. Yrittäjähän pyrkii nimenomaan varmistamaan yrityksen jatkuvuuden ryhtymällä omistajanvaihdostoimenpiteisiin esimerkiksi oman eläkkeelle siirtymisen vuoksi. On ihan tutkitusti todettu, että yrityksestä tulee usein kasvuyritys omistajanvaihdoksen jälkeen, eli se lähtee uuteen nousuun, Jorma Ranta huomauttaa.

Yrityksen omistajanvaihdosta ei pitäisi joutua turhaan pelkäämään tai salailemaan. Usein yrityksen tai liiketoiminnan myyntiin liittyy kuitenkin monenlaisia tunteita. Hyvää ja kannattavaa yritystoimintaa ei kannata kuitenkaan ajaa alas.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntijan palvelut ovat alueemme yritysten käyttössä maksutta.
Voit hyödyntää palvelua, vaikka et olisikaan yrittäjien jäsen. 

Jorma Ranta Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija
puh. 050 593 9739, s-posti jorma.ranta(at)yrittajat.fi

Tulevaisuudenusko rohkaisi Vimpelin Teollisuusmaalauksen yrittäjän yrityskauppaan poikkeuksellisena aikana

Vimpelin Teollisuusmaalaus tekee teräksen ja alumiinin jauhemaalausta hyvin monenlaisille asiakkaille. Kun ensimmäinen korona-aalto maaliskuussa iski, oli vimpeliläinen Riku Lehto juuri paiskaamassa kättä Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy:n ostamisesta. Yritys on ollut hänen työpaikkansa jo 18 vuotta, ja osakkaanakin hän on ollut vuosia. Siinä kohtaa oli otettava tuumaustauko. Kolme kuukautta myöhemmin kaupat kuitenkin tehtiin.

Ainakaan toistaiseksi koronan vaikutukset eivät ole iskeneet alalle kovin voimakkaasti.

– Se on tosiasia, että tulevista kuukausista ei tiedä kukaan, Lehto sanoo.

Sen hän kuitenkin tietää, että eteenpäin on katsottava ja että Vimpelin Teollisuusmaalaus on yritys, jonka kehittämiseen hän haluaa jatkossakin työpanoksensa laittaa.

– Koronaan liittyviin asioihin ei voi itse vaikuttaa. Me voimme vain tehdä työmme mahdollisimman hyvin. Monenlaisia suunnitelmia on jo odottamassa koronan jälkeisiä aikoja. Tavoitteena on kasvu ja toimintojen kehittäminen edelleen.

Kehittämistavoitteita on hyvä olla aina

Laadukas jälki, joustavuus ja nopeat toimitukset ovat yrityksen eväät pärjätä markkinoilla. Koskaan ei voi eikä pidä Lehdon mukaan ajatella, että nyt on kehitystyö valmis. Aina on syytä pohtia, miten toimintoja voidaan kehittää edelleen ja miten asiat voisi tehdä vielä paremmin.

– Kehittäminen on ehdottomasti tiimityötä. Se tapahtuu työntekijöiden kanssa yhdessä keskustellen.

Vimpelin Teollisuusmaalauksessa kehittäminen tarkoittaa esimerkiksi sen miettimistä, miten eri malliset maalattavat kappaleet saadaan kulkemaan linjalla parhaassa mahdollisessa asennossa maalaamisen ja kuivaamisen kannalta. Tässä onnistumalla saadaan linja optimaaliseen käyttöön.

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelua Lehto pitää tärkeänä yrittäjän kumppanina. Sitä kautta on saanut tietoa erilaisista investointiavustuksista ja apua niiden hakemiseen. JPYP:n yritysneuvojat ovat olleet ollut siinä todella iso apu. Kyllä ne itseltä olisivat voineet jäädä selvittämättä.

Positiivisia asioita tapahtuu poikkeusaikanakin

Vesa Alanko-Luopa pitää Vimpelin Teollisuusmaalauksen omistajanvaihdosprosessia tärkeänä signaalina yritysmaailmassa.

– Koronasta huolimatta positiivisiakin asioita tapahtuu ja yrityksissä on katse tulevaan. Alueen teollisuus on kestänyt hänen mukaansa koronavuonna yllättävänkin hyvin.

– Pahempaa pelättiin. Alueemme yrityksille on tullut uusiakin asiakkuuksia, vaikka tilauskanta onkin monella vakioasiakkaalla pienentynyt.

Hän toivoo, että poikkeusajasta huolimatta yrityksissä pohdittaisiin tulevaa. Jos esimerkiksi omistajanvaihdos siintää tulevaisuudessa, sen valmistelu kannattaa laittaa liikkeelle, sillä uuden yrittäjän löytäminen voi viedä aikaa.

Omistajanvaihdosfoorumi

Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen.

Apua omistajanvaihdokseen on runsaasti tarjolla. Monessa asiassa yrittäjä pärjää loistavasti yksin, mutta yrityskaupassa asiantuntija-avusta kieltäytyminen on todellista riskinottoa. Yrityskauppa on vaativa tehtävä kokeneellekin asiantuntijalle, ja ammattilaisen käyttäminen varmistaa yrityskaupan onnistumisen ilman jälkipyykkejä. Tämä on yhtälailla ostajan, myyjän kuin rahoittajankin intressi. Asiantuntijakulut ovat enintään muutamia prosentteja koko yrityskaupan arvosta, ja ne voi hyvin rinnastaa vakuutusmaksuihin.

Yrityskauppaa suunnittelevan on kuitenkin varmistettava, että käytettävällä asiantuntijalla on kokemusta omistajavaihdoksista ja resursseja viedä yrityskauppa onnistuneesti läpi. Perheen sisällä tehtäviin sukupolvenvaihdoksiinn tarvitaan usein erilaista osaamista kuin myytäessä yritystä ulkopuoliselle. On hyvä tarkistaa, kumpaa erikoisalaa asiantuntija enemmän edustaa.

Tustustu omistajanvaihdostarinohin täällä!

Scroll to Top