Maaseudun yritys- ja hanketuki avautunut

Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–27 ovat avautuneet Hyrrä-asiointipalvelussa. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedotushankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista. Loput hanketukimuodoista tulevat hakuun syksyllä. Silloin käynnistyvät esimerkiksi pienhankkeiden haut. 

Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Leader Aisaparin ensimmäinen hakujakso päättyy elokuun lopussa, johon mennessä saapuneista hakemuksista Aisaparin hallitus tekee ensimmäiset tukipäätökset syyskuun kokouksessa.  Leader Kuudestaan ensimmäinen hakujakso päättyy puolestaan jo 9.8., mihin mennessä saapuneista hakemuksista Kuudestaan hallitus tekee päätöksiä jo 23.8. kokouksessaan.

100 000 euron nyrkkisääntö
Uudella rahoituskaudella yritys- ja hanketukien rahoittajaan vaikuttaa aikaisempaa enemmän yrityksen koko ja hankkeen kokoluokka. Pienten alle 5 henkilöä työllistävien yritysten päärahoittajia ovat Leader-ryhmät ja hankkeen koko 5 000 – 100 000euroa. Tukiprosentti 20-35%. Yli 100 000euron kehittämis- tai investointihankkeiden ylimenevältä osuudelta ei makseta tukea. Yli 5 henkilöä työllistävien yritysten yritys- ja hanketukien päärahoittaja on ELY-keskus.

Uudistunut asiointipalvelu  
Maaseudun yritys- ja hanketukia haetaan Hyrrä-asiointipalvelussa www.ruokavirasto.fi/hyrra , joka on uudistunut uudelle EU-rahoituskaudelle. Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikroyritykset. Tukea voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. 

Uutta on osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistystuki. Lisäksi uutena tukimuotona on maatalouden kokeilutuki, jota voidaan myöntää maatalousyrittäjälle uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, esimerkiksi uusien liikeideoiden testaamiseen. Maatalouden kokeilutukea sekä tukea yritysten energiainvestointeihin voi hakea vain Leader-ryhmistä. 

Jos suunnittelet yrityksen investointi- tai kehittämishanketta, ota yhteyttä etukäteen omaan LEADER-ryhmääsi tai JPYP:n asiantuntijoihin kartoittaaksesi oikean rahoittajan. JPYP:n väki on myös hankevalmistelun tukenasi.
LEADER Aisapari
LEADER Kuudestaan
Yrityspalvelukeskus Etelä-Pohjanmaa (ELY)

Scroll to Top