Unelmasta totta – uusi kukkakauppa ja hautaustoimisto Alajärvellä

Äitienpäiväviikolla Alajärven Paavolantorilla avasi ovensa Terhi Antilan kukkakauppa ja hautaustoimisto Mantelipuu.

– Olen kasvanut yrittäjyyteen ja tälle toimialalle. Vanhemmillani oli 27 vuotta kukkakauppa ja hautaustoimisto. Olisin halunnut jatkaa toimintaa 16 vuotta sitten, kun vanhempani jäivät eläkkeelle, mutta äitini ei suostunut. Hän tiesi, mitä toiminnan pyörittäminen pienten lasten kanssa on, Terhi Antila kertoo.

Ajatus yrittäjyydestä jäi kuitenkin vaivaamaan. Meni vielä vuosia, ennen kuin oman yrityksen aika tuli.

– Olin lasten kanssa kotona pitkään, ja kun viimeinen oli kolmevuotias, lähdin opiskelemaan koulunkäynninohjaajaksi. Tein vuosien ajan Alajärven kaupungilla töitä koulunkäynninohjaajana. Kukkapuoli kuitenkin kiehtoi sen verran, että otin jossain vaiheessa virkavapaata opiskellakseni JAMIlla puutarhurin tutkinnon erikoistuen kukka- ja puutarhakaupan osaamisalalle, hän kertoo.

Opintojen jälkeen Terhi palasi koulumaailmaan, kunnes sitten JAMIlta soitettiin ja häntä pyydettiin töihin puutarhalle.

– Otin taas virkavapaata ja olin pari vuotta töissä puutarhalla, ja sen jälkeen suoritin floristiikan osatutkinnon. Tiesin, että määräaikainen työsopimukseni alakoululla oli päättymässä. Tämän vuoden tammikuussa täytin 50 vuotta, ja silloin päätin, että jos en nyt tänä vuonna toteuta haavettani omasta kukkakaupasta, niin sitten en koskaan, hän sanoo.

Yrittäjyys tuntui tutulta

Ennen täysipäiväistä yrittäjyyttä Terhi työskenteli kevytyrittäjänä tehden osa-aikaisesti kukkasidontoja kotonaan ja pitäen myös erilaisia kursseja.

– Yrittäjyydessä ei ole oikeastaan yllättänyt mikään. Olen työskennellyt monia vuosia kaupan alalla ennen koulunkäynninohjaajan uraani ja lisäksi minulla on kokemus vanhempieni kukkakaupasta. Olen ollut tyytyväinen, vaikka totta kai alussa pitää hieman hakea omaa paikkaansa ja etsiä asiakaskuntaa, Terhi pohtii.

– Se kyllä yllätti, että minulla on ollut tosi paljon myös Alajärven ulkopuolisia asiakkaita. On ollut erikoista, miten kaukaa kukkalaitetilauksia on tullut. Jopa Turusta tuli asiakas ostamaan kukkakimppua vieraillessaan alueella. Asiakkaat löytävät nykyään niin hyvin netin ja sosiaalisen median kautta, että siellä on kyllä oltava näkyvillä, Terhi toteaa.

– Vaikka olenkin käynyt koulutuksen ja saanut paljon oppeja myös omilta vanhemmilta, on alalla jatkuvasti kehityttävä ja seurattava trendejä. Seuraan alaa myös kansainvälisesti. Lempitöitäni ovat surusidonnat, koen niiden tekemisen jotenkin meditatiivisena, hän jatkaa.

Kaikki tarvittavat palvelut

Mantelipuun palvelu pitää sisällään kukkakimppujen ja asetelmien teot kaikkiin niihin juhliin ja hetkiin, joita ihmisen elämänvarrella tulee vastaan.

– Teen morsius- ja surusidonnat, kastejuhliin asetelmat ja mihin vain nyt kukkia ikinä tarvitaankaan. Valikoimaan kuuluvat lisäksi erilaiset viherkasvit. Myynnissä on myös huolella valikoituja lahjatavaroita. Olen pyrkinyt valitsemaan myyntiin sellaisia tuotteita, joita ei paikkakunnalta saa muualta, kertoo Terhi.

Hautaustoimistopalveluihin kuuluvat hautajaisten kaikki järjestelyt, kuten arkkujen tai uurnien valinnat, surusidonnat ja vainajan siirrot.

Asiakkaan kanssa suunniteltiin yhdessä kastetilaisuuden asetelman kukkavalintoja.
– Usein asiakas tulee näyttämään Pinterestistä löytämäänsä kimppu- tai asetelmakuvaa ja sitä sitten yhdessä lähdetään suunnittelemaan omannäköistä.

Kurssit vetävät väkeä

Mantelipuun palveluihin kuuluvat erilaiset kurssit, joilla Terhi opettaa kukkien sidontaa ja esimerkiksi kranssien tekemistä. Kurssit ovat todella kysyttyjä ja niitä kysellään paljon. Sen vuoksi yrittäjällä onkin aina joku paja suunnitteilla.

– Olen pitänyt esimerkiksi Puutarhakukista kimpuksi ja Kranssipaja -kursseja. Ne ovat muutaman tunnin mittaisia lyhytkursseja, joihin kuuluvat kaikki materiaalit ja myös pientä tarjottavaa. Otan aina vuoron perään tästä lähialueen yrityksistä tarjottavat kursseille, hän kertoo.

– Lyhyellä kurssilla ehditään käymään pintaraapaisu aiheeseen, esimerkiksi kimppukurssilla käydään läpi kukkien käsittelyä, värioppia ja spriaalikimpun tekniikkaa sekä kukkien muotoja.

Läheltä materiaaleja ja yhteisöllisyyttä

Liikkeessä myynnissä olevat viherkasvit ja kukat Terhi tilaa alan kotimaisilta tukuista ja joskus myös ulkomailta. Hän pyrkii kuitenkin mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään myös lähellä kasvatettuja kukkia sekä luonnon antimia. Kaikki sidonnoissa tai asetelmissa käytettävät luonnonmateriaalit Terhi kerää itse omasta metsästä Lehtimäeltä.

– Tilaan aina kun mahdollista materiaaleja Lappajärven Itäkylässä toimivalta Kukkain kans -yritykseltä, joka kasvattaa kukkia avomaalla. On niin mahtavaa, että meillä on täällä lähellä tällainen mahdollisuus. Olemme tehneet jo pitkään yhteistyötä, hän sanoo.

Muutenkin tuore kukkakauppias vannoo yhteistyön nimeen. Paavolantorin muista yrittäjistä hän on saanut mukavan työyhteisön, jonka kanssa jaetaan yrittäjyyden iloja ja suruja.

Scroll to Top