Töitä ja tekijöitä

Maailman tapahtumat ovat muuttaneet elämää myös Järviseudulla. Alueellemme on kevään aikana muuttanut kymmeniä ukrainasta sotaa paenneita aikuisia ja lapsia. Paikalliset asukkaat ovat auttaneet sotaa paenneita monin eri tavoin. Ukrainalaisille on löytynyt asunto, vaatteita ja muuta tarpeellista. Lapset ovat päässeet hoitopaikkaan tai kouluun. Muutamat aikuiset ovat jo työllistyneetkin. Eikö nyt olisi aika löytää työpaikka myös lopuille työtä etsiville ukrainalaisille ja saada heidät asettumaan paikkakunnallemme?

Kuinka moni muistaa tai tietää tapauksia lähihistoriasta, jolloin työvoimapulasta kärsivälle alueelle olisi muuttanut kymmeniä työikäisiä uusia asukkaita? En minä ainakaan tiedä. Tällaista tuskin on aikaisemmin tapahtunutkaan. Elämme siis ainutlaatuista aikaa. Pitkään on kuulunut puhetta siitä, että kun vain tulisi jostain työntekijöitä alueelle. Töitä tuntuu olevan tarjolla, mutta työntekijöitä ei ole tullut ovista ja ikkunoista. No nyt niitä sitten tuli ja tulee edelleen lisää! Valitettavaa on, että tätä varten täytyi tapahtua kauheuksia maailmalla.

Ukrainasta tulleilla on monenlaista osaamista. He ovat opiskelleet ja kouluttautuneet ammatteihin kotimaassaan. He ovat hankkineet tietoa ja taitoja työskennellessään Ukrainassa. Tutkinto- ja työtodistukset ovat saattaneet paetessa jäädä ottamatta mukaan, mutta hankitut taidot sekä halu tehdä töitä ja elättää itsensä ja perheensä, eivät ole mihinkään kadonneet. Nyt pitäisi vain löytyä ne työpaikat, joissa he pääsisivät näyttämään osaamisensa, saisivat onnistumisen kokemuksia, kokisivat itsensä tarpeellisiksi ja haluaisivat jäädä asumaan alueellemme.

Miten sitten se kielitaito? Suomea he eivät vielä puhu, mutta varmasti ajan kanssa oppivat. Kesäksi on heille jo suunnitteilla kielikoulutusta. Usea heistä on varmasti muutaman kuukauden päästä kehittänyt suomen kielen taitojaan jo pitkälle. Yrityksessä kannattaakin nyt ajatella pidemmälle tulevaisuuteen. Jos ei nyt juuri ole mahdollista ottaa heitä töihin, tilanne saattaa puolen vuoden päästä olla jo toinen. Ensi talvena on jo suomen kieltä hallitsevia tekijöitä markkinoilla. Nyt kannattaa olla tekemässä yritystään tunnetuksi heidän joukossaan!

Yritysten ja ukrainalaisten maahan tulleiden töitä etsivien kohtauttamista varten Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy järjestää Töitä ja tekijöitä – kansainvälisen rekrytoinnin iltapäivän keskiviikkona 8.6. Jamin Alajärven toimipisteellä. Tilaisuuteen järjestetään yrityksille työpaikkatori, jossa he voivat esitellä toimintaansa ukrainalaisille, tulkin avustuksella tietenkin. Tietoiskuissa annetaan neuvoja ja ohjeita ukrainalaisen palkkaamista suunnitteleville. Tule rohkeasti mukaan, et vielä tilaisuuteen osallistumalla sitoudu mihinkään.

Lisätietoja tilaisuudesta löydät Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun nettisivuilta www.jpyp.fi

Vuokko Kraatari
Yritysneuvoja, projektipäällikkö
040 532 1804
vuokko.kraatari(at)jpyp.fi

Scroll to Top