Huan-Ya Chen-Ketonen toteutti unelmansa yrittäjyydestä ja tekee nyt teekulttuuria tutuksi kahvikansalle.
Huan-Ya Chen-Ketosen tie on kulkenut suurkaupungin suuryrityksistä idyllisen teehuoneen yrittäjäksi Alajärvelle.
Kaunis juoma, vieressä herkullinen leivos tai keksi. Kuplateetä, matcha lattea ja muita teetermejä. Sellaisia on pyörinyt viime aikoina alajärveläisten sosiaalisen median päivityksissä. Kulttuuri Cha & Cafen tunnelma ja uudenlaiset maut ovat käyneet kävijöiden sydämiin, ja moni on halunnut suositella paikkaa kavereillekin. Teehuone avasi ovensa kesäkuussa.
Teehuoneilla on tuhansien vuosien mielenkiintoinen historia. Suomestakin teehuoneita alkaa löytyä, mutta pienemmistä kaupungeista niitä on turha etsiä. Alajärvi on iloinen poikkeus.
Yritys avaa uuden maailman pussiteehen tottuneille. Tarjolla on laaja valikoima teelaatuja nautittavaksi ja kotiin ostettavaksi, tietoa teestä sekä käytännön ohjausta vaikkapa teen hauduttamiseen ja hyödyntämiseen.
Aurinkoinen ja asiantunteva yrittäjä on Huan-Ya Chen-Ketonen. Taiwanilainen kulttuurin ja teen asiantuntija on asunut Suomessa 13 vuotta. Mikael-puolison juurille Alajärvelle perhe muutti yhdeksän vuotta sitten.
Haaveesta yritykseksi
Chen-Ketosella on kulttuurituottajan yliopistotutkinto. Entisessä kotimaassaan hän toimi markkinointi- ja pr-työssä muun muassa tv-yhtiössä ja eteerisiin öljyihin erikoistuneessa yrityksessä. Viimeinen työpaikka ennen Suomeen muuttoa oli suuren tietokoneyrityksen taidesäätiössä.
– Siellä tehtävänä oli järjestää kulttuurielämyksiä 3000 insinöörille.
Suomeen kotoutuminen oli haastavaa. Kaikki oli erilaista ja talvea riitti. Kotoutumisen kokemuksistaan hän kertoo taiwaniksi julkaistussa kirjassaan Kulttuuri eri silmin: aasialaistytön ja suomalaismiehen tarina. Se on löytänyt lukijansa entisessä kotimaassa. Kun perhe muutti Alajärvelle, Chen-Ketonen alkoi opiskella suomalaista kulttuurituottajan tutkintoa SeAMKissa. Ilman täydellistä suomen kielen taitoa oli kuitenkin vaikea työllistyä alalle.
– Se turhautti, mutta nosti myös pitkäaikaisen unelman pintaan. Oli aika perustaa teehuone.
Hän myöntää, että yrityksen saama vastaanotto pelotti. Rohkeutta toivat kuitenkin vahva teealan asiantuntemus ja vuosien myötä karttunut tieto Suomen kulttuurista.
– Ajoitus on mielestäni sopiva, sillä teekulttuuri on Suomessa kasvamassa. Uskon, että viidessä vuodessa se tulee kehittymään paljon.
Verkoston rakentaminen vie aikaa
Hyvät eväät yrittäjyyteen antoi yrittäjäkurssi. Sen jälkeen hän lähti Taiwaniin tunnetun teemestarin oppiin etsimään teetoimittajia. Hän tuo itse maahan suuren osan tuotteistaan ja haluaa tutustua toimittajiin paikan päällä.
– Ongelmallista ja outoa on ollut se, että minulla ei ole Suomessa verkostoja kuten kotimaassani. En aluksi tiennyt, keneltä asioita voi kysyä. Oman verkoston löytäminen ja kehittäminen on maahanmuuttajayrittäjälle tärkein ja myös pitkä prosessi.
Isona apuna oli yrittäjäystävä Mervi Hyvönen.
– Hänen kauttaan syntyi kontakti JPYP:hen. Sieltä sain eväitä markkinointiin Liisa Kuoppalalta.
Harmoniaa ja hyvää teetä
Chen-Ketonen on halunnut luoda modernin teehuoneen, jossa jokainen voi tuntea olonsa kotoisaksi. Vaikutteita on sekä Japanin, Kiinan, Taiwanin että Pohjoismaiden teehuoneista. Pelkistetty, rauhallinen sisustus, hyvä valaistus ja hyvin vaihtuva ilma ovat hänelle tärkeitä elementtejä. Ilman raikkaus noteerataankin usein jo sisään astuessa.
– Suomessa elämänmeno on paljon rauhallisempaa kuin Aasiassa. Olen kuitenkin huomannut, että suomalaisen on vaikea rentoutua menemättä luontoon tai saunaan. Kahvinkin hän hörppää usein vauhdilla. Haluaisin tarjota asiakkailleni paikan, jossa pysähtyminen ja rauhoittuminen onnistuu arjenkin keskellä.
Hän toivoo, että vannoutunutkin kahvijuoja uskaltautuisi kokeilemaan erilaisia teejuomia.
– Teen vaikutus on erilainen kuin kahvin. Sekin piristää, mutta maltillisemmin ja pitkäkestoisemmin. Samalla se rauhoittaa ja rentouttaa. Teessä on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa ja lisäksi noin 700 erilaista aromia. Polyfenolien, aminohappojen ja kivennäisaineiden johdosta sillä on mielialaa virkistäviä, antioksidanttisia ja immuunijärjestelmää vahvistavia vaikutuksia – raikkaan ja elegantin maun lisäksi.
Verkkoon kauppa ja kursseja
Kulttuuri Cha & Cafen ovet ovat auki myös taiteelle. Kiinnostuneet voivat kysellä tilaa pienimuotoisille näyttelyille ja konserteille. Yhteistyö on jo käynnistynyt Alajärven musiikkiopiston ja Kuvataidekoulu Eeron kanssa.
Tulevaisuuden suunnitelmissa on toiminnan laajentaminen. Ensimmäinen laajennus suuntautuu verkkokauppaan.
Suunnitteilla on myös eritasoisia verkkokoulutuksia, joiden tavoitteena on tarjota teealan tietoutta kaikille kiinnostuneille. Suomessahan alan koulutusta ei ole tarjolla. Yhteistyökumppani koulutusten suunnitteluun löytyi asiakaskunnasta.
– Olen iloinen siitä, että olen löytänyt Suomessa oman, yrittäjänä kantavan juttuni. Siinä saan olla oma itseni ja antaa ja luoda täällä jotain uutta.
Teehuoneen tiskin äärellä opittua:
-Teen haudutuksessa on tärkeää veden laatu, oikea lämpötila ja aika. Sitä varten teehuoneen työpöydällä on rivi ajastimia ja vedenkeittimessä lämpötilansäädin. Vesi pehmennetään.
-Maukkaan janojuoman saa lisäämällä kylmään veteen teelehtiä ja laittamalla se jääkaappiin 4–6 tunniksi.
-Teet voidaan jakaa kuuteen suureen teeluokkaan. Suomalainen tuntee lähinnä mustan ja vihreän teen. Muita lajikkeita ovat keltainen, valkoinen, oolong ja tumma tee.
-Vihreään teehen kuuluva matcha on terveellisin tee. Kupillinen vastaa jopa seitsemää kuppia vihreää teetä. Matcha, maidolla tai ilman, on yksi teehuoneen asiakkaiden suosikkijuomista.
-Taiwanilainen ”kuplatee” eli Bubble tea tai Boba on viime vuosina kasvattanut suosiotaan ympäri maailman.