Tarinoita Järvi-Pohjanmaalla vaikuttavilta naisilta

08.03.

Naistenpäivän kunniaksi haastattelimme toimialueellamme vaikuttavia naishenkilöitä. Teemoina nousivat esille esimerkiksi johtajuuden yhdistäminen perhe-elämään, yrittäjyys yhteisöllisyyden mahdollistajana, sekä inspiroituminen sen tekemisestä, mistä eniten nauttii.

Johanna Rannanjärvi, Soinin kunnanjohtaja

Äitiys ja johtajuus tasapainottavat sopivasti elämää

Johanna on toiminut Soinin kunnanjohtajana vuoden 2020 alusta asti. Kysyimme Johannalta, minkälaisena johtajana hän näkee itsensä.

Hän kuvailee johtajuuttaan kolmella sanalla: avoin, kuunteleva ja kokonaisuuden huomioon ottava sekä tarpeen mukaan sopivasti jämäkkä. ”Haluan antaa työntekijöille tilaa tehdä ja kehittää omaa työtään, mutta samalla pitää huolehtia yhteisistä pelisäännöistä”. Johannan mielestä kunnanjohtajan rooli onkin perinteisen johtajaroolin sijaan toimia mahdollistajana ja valmentajana, jossa tehdään töitä yhdessä tiiminä, jokainen oman alansa ammattilaisena. Hänelle tärkeää on työyhteisön kehittäminen siten, että mahdollisimman moni pystyy ottamaan osaa.

Johannan toinen rooli on olla äiti lapsilleen. Lapset auttavat tuomaan perspektiiviä ja monipuolisuutta elämään: ”Pyrin pitämään päivät kohtuullisen mittaisina. Lasten kanssa ajatukset saa helposti pois työasioista ja töissä taas keskitytään töihin”. Johanna kertookin, että äitiyden ja vaativan johtajaroolin yhdistäminen on ollut kohtuullisen helppo yhtälö, kunhan suunnittelee ja priorisoi asiat oikein.

”Parhaiten työssä auttaa jaksamaan, kun saa asioita eteenpäin – olivat ne sitten pieniä tai suuria”, kertoo Johanna.

Ulla Laakso, K-Market Vedon kauppias

Ullan liikeideana on pitää elinvoimaa yllä Vimpelissä

Ulla on toiminut K-Market Vedon kauppiaana Vimpelissä jo vuodesta -99- alkaen. Ullan työ ei rajoitu pelkästään kauppiastyöhön, vaan liikeideana on pitää elinvoimaa yllä Vimpelissä: ”Miten se tehdään, on työllistämällä paikallisesti ja tukemalla paikallisia yhdistyksiä, yrityksiä ja tuottajia. Se luo yhteisöllisyyttä”. Ulla pyrkiikin siihen, että K-Market Veto on kaikissa tapahtumissa mukana, mitä Vimpelissä järjestetään – erityisesti pesäpallossa läsnäolo on vahvaa.

”Kaikki lähtee omasta halusta olla mukana ja vaikuttaa asioihin – minulle se on itsestäänselvyys, sillä olen innostujatyyppi, joka innostuu kaikista asioista”, kommentoi Ulla. Innostuminen antaakin voimaa työhön, sekä vaihtelua rutiineihin, joka motivoi ja auttaa jaksamaan työssä.

Leena Tynjälä, Lennun Tuvan yrittäjä 

Hyppy hoitotyöstä yrittäjyyteen

Työskenneltyään melkein koko elämänsä hoitoalalla päätti Leena toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa reilu kolme vuotta sitten: ryhtyä yrittäjäksi. Aika oli rohkealle elämänmuutokselle mitä otollisin: ”kaikkien asioiden yhteensattumien summa tuli samaan aikaan, ja päätin käydä kysymässä, onko grilli myytävänä”. Näin syntyi Lennun Tupa vuonna 2017.

 Leena kuvailee työn olevan ”takinaterapiaa” – saa toteuttaa omia ideoita ja olla luova. Yksin ei yrittäjänä pärjää, vaan tukea ja neuvoa antavat erityisesti muut yrittäjät Lehtimäen keskustassa, joiden kanssa luodaan tempauksia, joilla saadaan eloa kylään. Saattaa olla, että juuri tämä halu tehdä asioita yhdessä sai Leenan hakemaan uudeksi Lehtimäen Yrittäjien puheenjohtajaksi. Toinen tärkeä tukipilari ja voimaannuttaja ovat asiakkaat, jotka antavat uskoa omaan tekemiseen.

 ”Ihmisen pitää tehdä sellaista työtä, mistä se nauttii” – näin kommentoi tyttärensä puolesta ”hulluksi äidiksi” tituleerattu Leena, jonka grilli-kahvilassa saattavat aamuisin tuoksua vastaleivotut sämpylät ja pullat.

Sari Särkijärvi ja Katja Kujala, Kaffiinon paahtimon yrittäjät

Yhteinen yritys syntyi intohimosta hyvään kahviin

Lappajärveläisen Kaffiinon kahvipaahtimon laatukahvien takaa löytyy yrittäjäkaksikko Sari ja Katja. Naiset päätyivät paahtimoyrittäjiksi yhteisen harrastuksen ja  intohimon natsattua olemassa olleiden puitteiden ja yrityskaupan kanssa. Kaffiinon kahvipaahtimon perustamisen aikaan Suomessa toimi vain muutamia kahvipaahtimoita, joiden joukossa naispaahtajat olivat harvinaisuus.  ratkaisu.

Tällä hetkellä paahtimoyrittäjyys on molemmille yrittäjille sivutoimista. Sari ja Katja ovat tyytyväisiä yrityksen tämänhetkiseen tilaan, mutta unelmoivat uudesta isommasta paahtimesta ja toiminnan laajentamisesta jossain vaiheessa. “Olemme yrittäneet puhua noille meidän miehille, jos he tekisivät meille uuden paahdinkoneen”, Sari vinkkaa. Saria ja Katjaa yhdistääkin paahtimoyrittäjyyden ja naapuruuden lisäksi sukulaissuhde –naiset ovat toisilleen kälyjä. Samanlaisen ajatusmaailman jakaminen ja toisen hyvä tunteminen on ollut tukeva pohja yhteisyrittäjyydelle.

“Meidän tavoitteenamme ei ole hifistellä, vaan meidän filosofiassamme hyvä kahvi ja sen nauttimisen hetki ovat nautinto ja sitä kuuluisaa arjen luksusta. Uskomme, että tietty rentous ja kahvimindfullness on aistittavissa niin yrityksemme brändissä kuin itse tuotteissa”, kertovat Sari ja Katja.

Scroll to Top