Sisukkuus ja usko omaan innovaatioon veivät kansainvälisille markkinoille

Järviseudulla valmistetaan sisäpyöräilylaitetta, joka on herättänyt laajasti mielenkiintoa maailmalla alan jatkuvasti kasvavilla markkinoilla. Innovaation takana on alajärveläislähtöinen Harri Salmenautio, joka on sinnikkäästi vienyt kehittämäänsä ideaa eteenpäin haasteista ja epäilyistä huolimatta.

Gymrail Concept Ltd:n päätuote on Momentum X1: kilpa- ja aktiivipyöräilijöille tarkoitettu sisäharjoittelualusta eli niin sanottu rocker plate. Tähän alustaan voi kiinnittää oman polkupyörän ja polkemiseen vastuksen antavan trainerin. Laite eroaa perinteisestä kuntopyörästä sillä, että se mahdollistaa aidon tuntuisen harjoittelukokemuksen alustan kallistellessa ja liikkuessa pyöräilijän liikkeiden tahdissa. Innovaatiolle on myönnetty patentti, eikä vastaavaa ole markkinoilla toista.

– Sisäpyöräily on valtavassa nosteessa, ja siihen liittyy nykyään vahvasti myös e-urheilu. Trainerista eli takapyörään asennettavasta vastuslaitteesta lähtevät tiedot pyöräilysovellukseen, jonka välityksellä miljoonat pyöräilijät kilpailevat ympäri maailman. Momentum X1 -alustan avulla pystyy kilpailun ja harjoittelun tehoa nostamaan merkittävästi, kun verrataan perinteiseen, liikkumattomaan alustaan, kertoo Harri Salmenautio.

– Sisäharjoittelu on erittäin tärkeää pyöräilyn ammattiurheilijoille. Miljoonakaupungeissa pyöräilyn harjoittelu on jopa vaarallista: joissakin maissa tiet ovat erittäin huonossa kunnossa ja liikennekulttuuri kaoottinen. Talvisin olosuhteet harjoittelulle eivät useinkaan ole ihanteelliset. Sisäpyöräily on tietenkin ratkaisu tähän, ja meidän tuotteemme on tällä hetkellä markkinoiden paras laite sisäkauden harjoitteluun, Salmenautio jatkaa.

Innovaatio lähti omasta tarpeesta

Idea Gymrailin taustalla lähti vastuskuminauhoista ja siitä, ettei niitä tahdo kotioloissa saada järkevästi mihinkään kiinni.

– Minun piti itse alkaa harjoitella vastuskuminauhojen kanssa. Ryhdyin ideoimaan laitetta, johon ne saisi kotona hyvin kiinni. Sain idean alumiiniprofiilista, johon voisi kuminauhojen lisäksi kiinnittää muitakin kuntoilulaitteita kotona harjoitteluun. Tästä syntyi kotifitness-tuote, jossa on monenlaisia lisäosia leuanvetotankoineen ja ylätaljoineen. Jossain vaiheessa keksin, että tähänhän voisi kiinnittää kuntopyöränkin – tai ei sittenkään, vaan oman fillarin! Päädyin kuitenkin siihen, että ei kannata alkaa myydä kiskoa seinään vaan tehdä kokonaan sisäpyöräilyyn liittyvä oma tuotteensa, Salmenautio kertoo.

Sisulla, periksiantamattomuudella ja tuella

Salmenautio on kehitellyt ideaa vuodesta 2018 lähtien. Markkinoille Momentum X1 tuli alkuvuodesta 2022. Ihan helpolla tähän ei kuitenkaan päästy. Yksi ratkaisevista tekijöistä oli alussa se, että rahoittajien suuntaan saatiin rakennettua uskottavuutta.

– Alkuvaiheessa oli todella tärkeää löytää piensijoittajia, jotka lähtivät mukaan. Nämä löytyivät Vimpelistä. Alkurahoituksella saimme tehtyä ensimmäiset prototyypit ja pystyimme näyttämään toteen, että tuote todella toimii mutta vaatii vielä lisäkehitystä, kertoo Salmenautio.

Merkittävää oli myös se, kun tuotteen rakentamiseen sai mukaan kaverin.

– Vimpeliläinen Mikko Liikala tuli mukaan alkuvaiheessa ja on edelleen mukana tärkeänä tekijänä. Mikolla on todella hyvät kontaktit urheilupiireissä, mutta hän on myös osaava metallimies.

Tuotteen edistäminen on vaatinut satoja neuvotteluita ja puheluita. Monenlaisia kokemuksia on matkan varrella kertynyt, eivätkä kaikki ole olleet mukavia.

– Luovuttaminen ei ole koskaan ollut vaihtoehto. Oleellista on ollut oma usko. Jos itse tiedän, että tämä toimii, niin ei haittaa, vaikka se toinen ei usko, Salmenautio toteaa.

Hän myöntää, että on kuitenkin myös ymmärrettävä lopettaa, jos kaikki tiet on jo katsottu ja ei vain onnistu.

– Sinnikkyyteni taustalla on varmaan aiemman yrityksen konkurssi ja siihen liittyvä epäonnistumisen tunne. Nyt halusin näyttää taas. Kyllä minullakin oli varmaan kuusi tai seitsemän ideaa, jotka menivät mönkään, ja monenlaista vastoinkäymistä oli. Jotenkin siitä vaan piti ponnistaa eteenpäin, hän lisää.

Jaksaminen on välillä ollut koetuksella, etenkin kun vuonna 2021 Salmenautiolta löytyi hyvänlaatuinen aivokasvain.

– Onneksi leikkaus onnistui, mutta toki se vaikuttaa edelleen omiin voimiin. Saan kuitenkin valtavasti energiaa pienistäkin onnistumisista, mikä kannattelee ja vie eteenpäin.

Osto-osaamisella on väliä

Gymrailin tuotteet valmistuvat Vimpelissä protopajalla. 80 prosenttia tuotteesta tehdään aivan lähialueen yrityksissä tai muualla Etelä-Pohjanmaalla.

– Lukuisia alueemme alumiiniteollisuuden yrityksiä profiilinvalmistuksesta pintakäsittelyihin on osa verkostoamme. On järkevää, että osat tulevat läheltä ja tarvittaessa pystymme skaalaamaan tuotannossa volyymejä. Toimimalla verkoston avulla pystymme ostamaan vain tarpeeseen, kertoo Salmenautio.

Osto-osaamisella onkin ollut ja on edelleen merkittävä rooli toiminnassa.

– Se on avainasemassa. Meillä on itsellä eritasoista osaamista juuri erilaisten tuotteiden tai palveluiden ostamisesta. Tämä on kilpailuvalttimme. Lähialueen kumppaneiden käyttäminen poistaa meiltä myös oman varaston tarpeen, sillä pystymme tilaamaan osat käytännössä suoraan koottavaksi. Pääomaa sitovaa omaa varastoa ei tarvita, Salmenautio perustelee.

Kilpapyöräilijä Juha Hööpakka (vas.) on yksi Gymrailin osakkaista. Harri Salmenaution (kesk.) poika Topias on hänkin mukana toiminnassa ja työskentelee tällä hetkellä tuotteen helpdeskissä.

Kansainvälisille markkinoille ja Amazoniin

Salmenautio tiesi heti alussa, ettei Gymrailin tuotteilla lähdetä valloittamaan Suomen markkinoita.

– Teemme tällä hetkellä omalla verkkokaupalla myyntiä Euroopassa. Joitakin tuotteita on mennyt myös EU:n ulkopuolelle kuten Sveitsiin ja Kanadaan. Jälleenmyyntikyselyitä olemme saaneet kuitenkin muun muassa Australiasta, Japanista, Etelä-Afrikasta ja Indonesiasta, mikä kertoo tuotteen kiinnostavuudesta, hän sanoo.

Nyt yritys on avaamassa myyntikanavat myös Saksan Amazoniin.

– Katsomme kuinka se lähtee toimimaan ja harkitsemme Amazonia logistisena kumppanina. Yhtiön varastoja löytyy kuitenkin kaikilta mantereilta.

Kansainvälisessä näkyvyydessä Gymrailia auttavat alan vaikuttajat ja kilpaurheilijoista koostuvat ambassadorit.

Innovointi tarvitsee lisää tukea

ELY-keskuksen yrityskehittämispalveluista yritys sai yhteensä 15 konsultointipäivää, joilla pystyttiin ostamaan ulkopuolista konsultointiapua muun muassa bisneksen arvioimiseen, strategian kirkastamiseen ja skenaarioihin sekä kansainvälisiin markkinatutkimuksiin.

 – Näistä oli paljon apua, ja ELY:n kautta päivät olivat todella edullisia meille. Lisäksi saimme innovaatiosetelin ja Business Finlandin Tempo-rahoitusta 50 000 euroa, joilla pystyimme taas viemään tuotettamme eteenpäin, hän kertoo.

Rahoitus on ollut koko ajan isoin haaste, ja siihen Salmenautio peräänkuuluttaakin lisää tukea.

– On varmistettava, etteivät hyvät bisnesideat kaadu ajan ja osaamisen puutteeseen, kun saatavilla kuitenkin on erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Innovointiin pitäisi tarjota enemmän tukea, esimerkiksi jonkinlaisia tukiryhmiä yritysideoille ja niiden jalostamiselle, hän heittää.

Matkalla menestykseen?

Edessä on ensimmäinen sisäharjoittelukausi, johon Gymrailin verkkokauppa ja jakelukanavat ovat nyt täysin valmiina. Yhtiössä ollaan odottavaisin ja innokkain mielin, mutta menestys ei tokikaan ole itsestäänselvyys, ja sen vuoksi kehitystyön on oltava pitkäjänteistä ja jatkuvaa.

– Kehittelemme nykyisiä sisäpyöräilytuotteitamme edelleen, mutta myös uutta innovaatiota valmistellaan taustalla. Olemme perustaneet jo Gymrail Health Oy:n, jossa tulemme keskittymään ikäihmisten liikunnan ja sitä kautta terveyden ja kotona-asumisen tukemiseen Gymrailin tuotteilla. Haemme parhaillaan hyviä sovelluskehittäjäkumppaneita mukaan toimintaan, paljastaa Salmenautio.

Scroll to Top