Raskaan kaluston autopesula aloittaa Alajärvellä  

Alajärven Hallitieltä kantautuu loistavia uutisia raskaan kaluston autoilijoille. Rekkojen, linja-autojen ja muiden järeiden kulkupelien pesettäminen onnistuu pian teollisuusalueelle valmistuvassa pesuhallissa. Hallin rakentaa Transport Center Oy, jonka takana on kaksi pitkän linjan kuljetusyrittäjää, Jarmo Seppälä ja Vesa Penttilä. Toiminnan on tarkoitus käynnistyä maaliskuussa.  

Ajatus pesulan perustamisesta lähti autoilijoiden omista tarpeista. Samalla iskulla helpottuu arki myös muissa seudun yrityksissä.  

Lähin pesula on tähän saakka ollut Seinäjoella.   

– Omat autot on tullut usein pestyä reissussa, joskus Suomessa, joskus ulkomaillakin. Esimerkiksi laivan lähtöä odottaessa on voinut löytyä tilaisuus auton pesemiseen, Seppälä kertoo.  

– Tarve pesulalle on entistä suurempi, kun autot ovat kasvaneet. Käsin pesemisessä on hommaa, kun pestävänä ei ole enää vain 13 metriä rekkaa vaan kaksi kertaa 13 metriä, kuvaa Penttilä.  

EU-rahoitus järjestyi JPYP:n avulla  

Hallirakennuksen ja laiteinvestointien kokonaiskustannukset olivat noin 320 000 euroa. Viidenneksen kustannuksista kattaa EU-hankerahoitus, jota saatiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.  

Siitä, että investointi toteutui, kuuluu yrittäjien mukaan kiitos Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelulle ja siellä heidän asiaansa hoitaneelle Jouko Etulalle.    

– Olimme päättäneet, että jos mitään rahoitusta ei löydy, niin ei tähän hankkeeseen ruveta.  

Asiat lähtivät pyörimään vauhdilla, kun Seppälä törmäsi Etulaan ja kysyi, voisikohan tällaiseen halliin saada rahoitusta.  

– Totta kai saa, kuului vastaus.  

Tukiprosessi hoitui vauhdilla  

Pian Etulalta tuli lisää tietoa ja hommaan tuli mukaan Juha Koski ELY-keskuksesta. Hakemusten täyttäminen oli Seppälän mukaan sen verran kimuranttia, että ilman asiantuntija-apua rahoitus olisi jäänyt saamatta.  

Nyt myönteinen päätös saatiin, ja se tuli hyvin nopeasti. Vain noin pari kuukautta siitä, kun Seppälä oli avannut suunsa, oli rahoitus luvassa.  

Hitain osa projektissa onkin heidän mukaansa ollut rakennustarvikkeiden odottaminen ja työvoiman saaminen. Esimerkiksi ilmastointikonetta on odotettu neljä kuukautta. Nyt loppusuora häämöttää lupaavasti. Haastatteluhetkellä helmikuun alkupuolella harjakoneet ja pesurit olivat vielä asentamatta.   

Autopesula jättiläiskoossa  

Pesuhalli on rakennettu samalle tontille, jossa yrittäjillä on jo pitkään ollut yhteinen tukikohta ja halli autojen säilytykseen ja huoltoon.   

Varsinainen pesuhalli vastaa pitkälti kaikille autoilijoille tuttua automaattipesulaa, mutta kaikki on siellä jättiläiskokoa. Pituutta hallilla on 35 metriä. Pesuharjakin tulee olemaan megakokoa tavalliseen autopesulaan verrattuna.  

Pesuajan voi tilata saa soittamalla jommallekummalle yrittäjälle.   

Yhteen hiileen puhaltavat yrittäjät  

Sekä Seppälän että Penttilän kuljetusyritykset kuuluvat vanhimpien joukkoon Alajärvellä. Seppälä on kolmannen polven yrittäjä, Penttilä toisen. Kummankin yrityksellä on tien päällä kahdeksan autoa.  

Kuljetusliike Penttilä on erikoistunut Ruukin kotimaan ja Mäkelä Alun koti- ja ulkomaan ajoihin. Transport Seppälä ajaa paljon erikoiskuljetuksia, sähkölinjapylväitä ja telemastoja ja monenlaisia muita ajoja tarpeen mukaan.  

Transport Center on Penttilän ja Kuljetusliike Heikki Seppälän yhteinen yritys, joka vuokraa parkkitilaa ja hallitilaa myös muille autoilijoille.  

Yrittäjät osaavat arvostaa investointitukea. Heidän vinkkinsä toisille yrittäjille on se, että kehitysrahoituksen mahdollisuuksista kannattaa rohkeasti kysyä JPYP:n asiantuntijoilta.   

– Mekin olimme ajatelleet, että ei näitä varmaan saa. Mutta kannatti kysyä.  

Scroll to Top