Nuoret miehet jatkavat perinteikkään huoltoaseman pitoa Soinissa

Soinin ST1 on saanut uudet yrittäjät vuoden alusta, kun Ari Hongisto ja Kalle Kangas (kuvassa vasemmalla) ostivat kiinteistön ja sen omistaneen Soinin Auto Oy:n koko osakekannan. Huoltoasema ja autokorjaamo olivat olleet saman perheen omistuksessa 50-luvun lopulta lähtien.

– Kun Uuno Kataja-aho perusti huoltoaseman Soinin kirkonkylälle 1958, pudistelivat kyläläiset päätään. Soinissa oli nimittäin tuolloin 50-luvun lopulla vasta neljä-viisi autoa. Uuno oli kuitenkin kaukaa viisas, sillä ei mennyt kauaakaan, kun auto oli joka talossa, kertovat Ari ja Kalle ostamansa yritystoiminnan historiasta.

Ari on Soinista lähtöisin, vaikka nyt koti löytyykin Ähtäristä. Kalle on alun perin Isostakyröstä mutta on jo pidempään asunut Soinissa. Molemmat ovat opiskelleet autonasentajan tutkinnon Ähtärissä ammattioppilaitoksessa.

Työpaikasta tulikin oma yritys

Uunon jälkeen huoltamoa pyörittivät vuosikymmeniä hänen poikansa Jari ja Jarmo. Ari ja Kalle olivat molemmat olleet töissä yrityksessä ja Kalle oli vielä kaupantekohetkelläkin.

– Tulin alun perin Soinin Autolle töihin 2012, mutta sitten lähdin opiskelemaan 2018. Opiskelin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa auto- ja työkonetekniikan insinööriksi. Välillä tein lomilla kuitenkin töitä korjaamolla. Viime syksynä, kun olin tässä tankkaamassa, niin Jari kysäisi, että oletkos löytänyt töitä. Eipä niitä sopivia ollut löytynyt, ja siinä hän sitten ehdotti, että jospa ostaisin tämän yrityksen. Samana iltana soitin Kallelle, kun tiesin, että Jari oli hänellekin yritystä joskus kaupannut, että mitä jos ostetaan yhdessä, Ari Hongisto kertoo.

Päätöstä piti jonkin aikaa pohtia, mutta aika pian miehet tekivät ostopäätöksen.

– Uskalsimme ostaa yrityksen, koska tiesimme, että töitä kyllä piisaa. Toimitusjohtajaa yritykseemme ei ole nimetty, olemme samalla viivalla ja teemme aika lailla samoja hommiakin, Kalle sanoo.

Molempien miesten työ painottuu huoltamon puolelle ja ainakin alkuun myymälän toimintaa on pienennettykin.

– Työtä riittää huolloissa ja korjauksissa, emmekä ehdi jatkuvasti olla myymälässä. Ovessa onkin lappu, että meidät löytää hallin puolelta. Ehkä jossain vaiheessa palkkaamme työntekijän, hän jatkaa.

Yrityskaupassa monenlaista huomioon otettavaa

Kummallakaan miehellä ei ollut kokemusta yritystoiminnasta, joten yrityksen ostamiseen liittyi monta selvitettävää asiaa. Onneksi apu oli lähellä.

– Kun pohdimme yrityksen ostamista, marssin ajatuksen kanssa Järvi-Pohjanmaan Yrityspalveluun, jossa ideaa pääsivät arvioimaan yritysneuvojat Pirkko Ylätalo ja Vuokko Kraatari. Heiltä saimme kannustusta, että kauppoihin uskalsi lähteä, Ari kertoo.

– Heti päätöksen jälkeen soitin pankkiin ja lainaa ryhdyttiin valmistelemaan. Saimme neuvon, että mieluummin kannattaa perustaa holding-yhtiö, jolle velka otetaan ja näin myös teimme. Pienet osuudet sijoitimme molemmat omaa rahaa, ja yrityslainan takaus saatiin Finnveralta, Kalle kertoo.

Omistajanvaihdokseen liittyviä paperitöitä oli paljon, mutta niistä selvittiin hienosti asiantuntijoiden avulla. Kaupantekoon apua saatiin esimerkiksi Suomen Yrityskaupat Oy:stä.

– Omistajanvaihdoksessa on paljon asiakirjoja ja erilaisia todistuksia, jotka tietysti olisi hyvä olla valmiina jo hyvissä ajoin ennen myyntiä. Onneksi saimme paljon apua, että mitä asiakirjoja milloinkin piti olla. Kun ostimme myös kiinteistön, niin tarvittiin esimerkiksi arvio kiinteistön arvosta, kertoo Ari.

Kaiken kaikkiaan prosessi eteni melko sujuvasti ja kolmessa kuukaudessa paperit olivat selvät. 2.1. nimet laitettiin kauppakirjoihin.

Mukavaa mahdollistaa palvelun säilyminen

Huoltoaseman palveluihin kuuluvat polttoaineen myynnin lisäksi monenlaisten varaosien ja tarvikkeiden myynti sekä autojen huolto- ja korjauspalvelut. Uudet yrittäjät ovat tyytyväisiä, sillä nyt molemmilla on työpaikat ja samalla mahdollistettiin palvelun säilyminen Soinissa.

– Henkilöautojen huoltojen lisäksi raskaamman kaluston, kuten kuorma-autojen, perushuollot onnistuvat meillä. Arilla on taitoa myös moottoripyörien ja mönkijöiden korjaustöihin, ja suunnitelmissa on tarjota niitäkin tulevaisuudessa, Kalle kertoo.

Asiakaskuntaa yrityksessä on pääasiassa lähikunnista, mutta kesäaikaan kauempaakin, sillä moni mökkiläinen huollattaa autonsa lomansa aikana.

– Työssä parasta on vaihtelevuus ja onnistuminen. Joskus tulee kiperiäkin hommia ratkaistavaksi, ja on palkitsevaa, kun saa asiakkaan auton lopulta kuntoon, sanoo Ari.

Scroll to Top