Maatalousyrittäjät tekivät kaksi yrityskauppaa ja laajensivat rakennusalalle

Jouni ja Jenni Herrala
Jenni ja Jouni Herrala.

Vielä reilu vuosi sitten vimpeliläiset Jenni ja Jouni Herrala keskittyivät ison vasikkakasvattamon pyörittämiseen. Maatalousyritys työllisti heidän itsensä lisäksi kolme vakituista työntekijää.

Kuluneen vuoden aikana liiketoiminta on laajentunut yrityskauppojen myötä rakennusalalle. Heidän käsissään ja J & J Herrala Oy -nimen alla jatkaa toimintaansa kaksi perinteikästä vimpeliläisyritystä: Rakennusliike Timo Uitto Oy ja puupakkauksiin erikoistunut Vimpelin Puu ja Parkki Oy.

Herraloista on tullut koronavuoden kuluessa kotikuntansa merkittäviä työllistäjiä. Heidän yritystensä palkkalistoilla on nyt 13 vakituista työntekijää, minkä lisäksi töitä on tarjolla useille kausityöntekijöille.

Juuri mahdollisuus työllistää muita onkin heidän mielestään yksi hienoimpia asioita yrittäjyydessä, erityisesti pienellä paikkakunnalla toimittaessa.

Rakennusalalle

Herraloiden maatila on Jounin sukutila, jota on viime vuosina kehitetty monilla laajennuksilla. Navetta on nykyään noin 600 vasikan välikasvattamo. Vasikankasvatuksen ohella maatilayritys tekee urakointia. Uusin satsaus on pyöröpaalain.

Yritystoiminnan laajentaminen rakennusalalle lähti liikkeelle maatilan tarpeista.

– Tilalla on iso rakennuskanta, ja kirvesmiestä tarvitaan tämän tästä. Kun menossa oli navetan kolmas laajennus, päätimme palkata oman kirvesmiehen. Ajatuksena oli, että kirvesmiespalveluita voidaan myydä ehtimisen mukaan myös muille, Jouni kuvaa.

Pian kirvesmiehelle oli hommia niin paljon, ettei aika oman tilan projekteihin meinannut riittää. Samoihin aikoihin vimpeliläinen rakennusliike Timo Uitto etsi jatkajaa yrittäjän eläkepäivien häämöttäessä.

– Ajateltiin, että miksikäs me emme voisi olla ne jatkajat.

Yritys oli tunnettu laadukkaasta työstään, ja se periaate kävi hyvin yksiin Herraloiden ajatusmaailman kanssa. He ostivat yrityksen osakekannan lokakuussa 2020. Omistajanvaihdos sujui hyvin, ja Timo Uitto oli alkuun yrityksen palveluksessa.

Pakkausten valmistuksen perinne jatkuu

Pian tarjoutui ostettavaksi toinenkin yritys, Vimpelin Puu ja Parkki, kun yrittäjät Harri Niemitalo, Jouko Niemitalo ja Teuvo Tuomaala etsivät jatkajaa yritykselleen. Yritys on Herraloille tuttu, sillä Tuomaala on Jenni Herralan isä.

Puu ja Parkki tunnetaan yksilöllisesti suunniteltavista puupakkauksista, joita se tekee muun muassa Ruukille.

Kauppaa suunniteltaessa isona apuna oli kirjanpitäjä, jonka kanssa pohdittiin, millainen malli olisi molempien osapuolien kannalta järkevä. Päädyttiin liiketoimintakauppaan, ja Puu ja Parkin liiketoiminta liitettiin osaksi J & J Herralaa.

– Olisihan tämä voinut toisinkin mennä. Olisimme voineet pitää maataloustoiminnan pienempänä ja pyörittää sitä omin voimin, mutta päätettiin lähteä kasvun tielle, Jouni miettii.

Se sopii pariskunnalle, jolla on ”aina joku projekti”.

Vanhat työntekijät ovat tietopankki

Uusien askelten ottaminen ei ole pariskuntaa hirvittänyt. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin toistakymmentä vuotta maatalousyrittäjänä on opettanut paljon yrittäjyydestä ja erityisen paljon paperityöstä ja byrokratiasta.

– Rakennusalan yrityksen pyörittäminen tuntuu helpommalta, Herralat miettivät.

Se toinen, ja ihan tärkein, syy onnistumiseen on kuitenkin vanhojen yrittäjien tuki ja työntekijöiden mukana siirtynyt tieto ja osaaminen, joka on helpottanut alkuvaiheessa ja asioiden haltuun ottamisessa.

– Toki maine pitää silti aina ansaita itse, Jouni sanoo.

Jouni on yrityksen toimitusjohtaja, Jenni hallituksen puheenjohtaja.

Kehityspalaverit käydään nukkumaan mennessä

Isoin ero maatalousyrityksessä muuhun yritystoimintaan verrattuna on Jounin mukaan se, että rakennusyrityksen ovet suljetaan illalla, ja viikonloppuna on vapaata. Navetta ei ole kiinni koskaan: eläimistä on huolehdittava joka päivä ja oltava valmiudessa kellon ympäri.

Asiakaspalvelu on myös tullut keskeiseksi uudessa yrityksessä.

– Navetassa palvellaan vasikoita. Se on vähän erilaista, naurahtaa Jenni.

Perheyrityksen kehityspalavereita käydään iltaisin nukkumaan mennessä, sillä muulloin niihin ei ole aikaa. Siltä vaikuttaa, että kasvuaskelet eivät jää tähän, vaan yritystoimintaa halutaan kehittää edelleen.

Jätä kasvuvaraa yrityksen nimeen

Mitä yrittäjät voisivat sitten antaa vinkiksi muille olemassa olevan yrityksen ostoa suunnitteleville.

– No, ainakin sen, että asiantuntija-apua kannattaa pyytää, kun mietitään, miten kauppa kannattaa tehdä. Siinä voidaan säästää kummankin osapuolen rahaa. Ja yritykselle kannattaa valita yleispätevä nimi, ettei se määrittele toimialaa.

Kuten Herraloiden esimerkki osoittaa, siihen voi nimittäin tulla muutoksia.

Scroll to Top