Kasvuun tarvitaan tilaa ja tukea 

Kolme vuotta sitten Lappajärven Värjäämölle tuli eteen ainutlaatuinen tilaisuus: paikkakunnalla sijaitseva, kuituliinoja valmistava NM-Wipes  tuli myyntiin. 

– Tiesimme, että liiketoiminta oli kannattavaa ja siinä on myös kasvun potentiaalia. Emme aikailleet, vaan ostimme yrityksen silloiselta omistajalta, Kari Nyyssöseltä, koko liiketoiminnan Lappajärven Värjäämölle. Kari jatkaa edelleen NM-Wipesin johtajana, kertoo Lappajärven Värjäämön hallituksen puheenjohtaja Harri Viita-aho.  

Kun liiketoimintakauppa toteutui, ryhdyttiin saman tien myös hakemaan sopivampia tiloja, sillä NM-Wipesin vanhat tilat olivat jäämässä pieniksi.  

Maria Ahvenniemi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelusta avusti meitä uusien tuotantotilojen etsinnässä. Aivan meidän tarpeisiimme sopivaa ei kuitenkaan löytynyt. Niinpä teimme ison ratkaisun lähteä rakentamaan kokonaan uutta hallia, Viita-aho kertoo. 

Sopiva tontti löytyi vuokralle kunnalta teollisuusalueelta, Isosuontieltä.  

Iso investointi  

Halli-investoinnin veroton arvo on noin 1,2 miljoonaa euroa, mikä on tällä hetkellä noin miljoonan liikevaihtoa pyörittävälle NM-Wipesille varsin suuri. Investointiin uskallettiin kuitenkin lähteä, sillä uusien tilojen myötä on hyvät mahdollisuudet myös kasvuun. 

– Haimme hankkeeseen investointitukea ELY-keskukselta. Sekä investoinnin suunnittelussa että tuen haussa saimme jälleen tukea ja korvaamattomia neuvoja Marialta. Hakemus tehtiin sähköisesti Maaseutuviraston Hyrrä-palvelussa. Kaikki sujui hyvin, kun sai koko prosessiin apuja, Harri Viita-aho sanoo. 

– Näissä investointipohdinnoissa olemme ilman muuta yritysten käytettävissä jo ideoinnista lähtien. ELY rahoittaa hieman isompia ja merkittävämpiä hankkeita, jotka on suunniteltu selkeästi tukemaan esimerkiksi kasvua tai kokonaan uutta liiketoiminta-aluetta, kuten tässä tapauksessa. JPYP:n väkeen voi ja kannattaa olla yhteydessä kaikenlaisissa pohdinnoissa, Maria Ahvenniemi kannustaa.  

ELY-keskuksen investointituella erilaisia hankkeita voidaan tukea yrityksen koosta ja sijainnista riippuen 10–35 %:lla avustuksen perusteena olevista menoista. Pienempiin kehittämishankkeisiin voi tukea hakea Leader Aisaparin kautta. Näiden kahden rahoittajan lisäksi on vielä monia muita rahoituskanavia yritysten liiketoiminnan kehittämiseen, joiden soveltuvuutta yritysten kehittämisideoiden toteutukseen voidaan arvioida yhdessä JPYP:n asiantuntijoiden kanssa. 

Työnjohtaja Erja Kakkuri ja Harri Viita-aho esittelevät NM-Wipesin varastoa, jossa varastoidaan sekä raaka-aine että valmiita, kuljetukseen lähdössä olevia tuote-eriä. Myös liinojen raaka-aine on Suomessa valmistettua. 

Tästä on hyvä jatkaa 

Nyt noin kolme vuotta liiketoimintakaupan jälkeen, NM-Wipesin toiminta on siirtynyt uusiin tiloihin.  

– Työntekijät, jotka siirtyivät meille liiketoimintakaupan mukana, ovat tyytyväisiä, kun työtä saa tehdä uusissa, käytännöllisissä tiloissa. Varmasti jossain vaiheessa tulemme palkkaamaan lisääkin työntekijöitä, kunhan pääsemme vauhtiin ensin. Lähitulevaisuuteen on suunnitteilla myös pakkauskoneiden investointia, kertoo Harri Viita-aho. 

Itse halli on sekin lappajärveläistä kädenjälkeä, sillä koko rakennusurakka hankittiin paikalliselta Maanrakennus Hernesniemi Oy:ltä. 

– Olemme olleet oikein tyytyväisiä ja kaikki on sujunut hienosti tässä avaimet käteen -toimituksessa. Tänä keväänä ja kesänä tehdään vielä viimeistelytöitä piha-alueella, Harri Viita-aho jatkaa.  

NM-Wibes Oy:n uusi halli Lappajärven teollisuusalueella.

Sopiva lisä tekstiilialan pioneerille 

Kuituliinojen valmistus sopii hyvin yli 40 vuotta toimineen Lappajärven Värjäämön liiketoimintaan. Värjäämön liiketoiminta keskittyy erilaisten lankojen värjäämiseen. Vuositasolla yhtiössä värjätään yli 100 000 kiloa kuteita ja lankoja. Yhtiö on kehittänyt toimintaansa hienosti ja pysynyt ajassa mukana. Värjäystoiminnan ohella yhtiö pyörittää kudonta- ja askartelumateriaalien tukku- ja vähittäiskauppaa. Avainlipputunnuksellinen Filona-paperinaru on yhtiön oma tuotemerkki. 

– Kuituliinoja käytetään todella monessa paikassa. Monet tukkurit ostavat liinoja meiltä ja niitä toimitetaan terveydenhuoltoon ja sairaanhoitopiireihin eri puolille Suomea. Kuituliinamme ovat käytössä myös monissa kampaamoissa ja autotehtaillakin. Tuotteita menee toki myös tavarataloihin ja kuluttajamyyntiin, Harri Viita-aho kertoo.  

Vastaleikattuja tuotteita. Kuituliinoja käytetään laajalti monenlaisiin tarkoituksiin. Kuluttajapakkauksia on myynnissä myös Lappajärven Värjäämön verkkokaupassa.  
Scroll to Top